Preklad programu na STB / VPN softether

Moderátoři: peter54, EnoSat, 9000peter

Odpovědět
sky59
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: 08 led 2023 12:41
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Preklad programu na STB / VPN softether

Příspěvek od sky59 »

Hladal som ale nenasiel. Zatial nikto v byvalom CSSR nenainstaloval do STB kompletne
prostredie, aby sa dal urobit preklad zdrojovych tvarov programov, napr. oscam.

Kedze mam uz upraveny VTI k obrazu svojmu, tak som to samozrejme urobil na VUzero4k.
Pravdepodobne by to mohlo zahrat aj na inych VTI s arm.

Veci k tomu potrebne su dohromady cca 122MB tak som to musel uploadnut na ulozto.
Obsah zip suboru je v prilozenom screenshote. Obsahuje aj zdrojovy tvar oscam pre
Icam, vratane skompilovaneho oscam.

V porovnani s oscamom tu (cca 10 mesiacov stary):
viewtopic.php?p=1985#p1985

je podstatne dlhsi, pricom preklad bol urobeny z toho isteho zdroja. (vyssie uvedeny bol prelozeny
crossprekladom na Debian linuxe)
jedno mozne vysvetlenie je ze teraz robil lepsiu optimalizaciu na rychlost, zatial som nespozoroval
ziaden rozdiel medzi "starym kratkym" a "novym dlhym"

ak sa nahodou niekto rozhodne pre instalaciu na STB a chodi spat o 22:00 je treba zacat
aspon o 17:00 :)

kedze si niektore ipk dotahuju z depozitov dalsie ipk, tak najistejsie je si urobit zalohu celeho
image s nainstalovanym prostredim, z povodneho cisteho 150MB narastol image na 230MB

link na zip na uloztocz je :
https://ulozto.cz/file/PMVUimfqmB99/vuz ... MfDH9BLwH3

ak som na nieco zabudol tak doplnim v sukromnej poste
pre zaujimavost prikladam aspon prelozeny oscam, ktory je "rovnaky" ako ten stary len dlhsi

---------------------------------------------------------------------------------------------
a tu je navod ako na to: (je aj pribaleny v zipe)

PORADIE JE NUTNE DODRZAT!

cez /tmp nainstalovat zo zipov (treba rozbalit): opkg install .....ipk
(vsetko sa najprv posle do /tmp , krok po kroku)

*** gcc-10.2.....zip:
- linux....
- libgcc1...
- libstdc...
- libc6... stiahne si z depozitov: libc6-thread-db.... libc6-extra-nss... libcidn1.....

*** binutils...zip:
- binutils...

*** gcc-10.2....zip:
- gcc_... stiahne si z depozitov: libc6_ldconfig...

gcc -v : 10.2.0 test ci funkcne
-------------------------------------------------------------------------------

*** git-make....zip:

- make...

make -v : 4.3 test ci funkcne

-------------------------------------------------------------------------------
*** coreutils:
tar -xf coreutils....tar.gz
po rozbaleni vojst do foldru, plati aj v nasledovnom

./configure --disable-year2038 FORCE_UNSAFE_CONFIGURE=1
make
make install


*** perl5.38.0
tar -xf perl......tar.gz

./Configure na vsetko Enter iba namiesto [cc] daj gcc
make
make test
make install


*** openssl headers:
tar -xf openssl-1.0.2j.tar.gz

./config
make
make install

--------------------------------------------------------------------------------
rozbalit OsCam, vojst do foldru (oscam-svn a pod)
chmod 777 config.sh mozno bude treba ak su stratene linux atributy
chmod 777 webif/pages_mkdep


make EXTRA_CFLAGS=-I/usr/local/ssl/include EXTRA_LDFLAGS=-L/usr/local/ssl/lib

v Distribution je exe file oscamu

list.png
oscam-1.zip
UPOZORNENIE: tento oscam-1.zip bol prelozeny z originalnych verejne dostupnych zdrojovych tvarov pre icam (patch)
kedze je tam bug, tak obcas "spadne" a treba ho restartovat, citaj nizsie
problem je, ze 32 bit pristup do RAM nie je garantovany a je iba otazkou nahody ci pobezi alebo nie
nechavam ho tu pre pripadne pokusy a vystrahu :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
marian34
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 41
Registrován: 10 kvě 2022 20:28
Dostal poděkování: 9 poděkování

Re: Preklad programu na STB

Příspěvek od marian34 »

Dobrá robota, klobúk dole.
Ale asi zbytočné, na PC to skompiluješ oveľa rýchlejšie a aj podpora je úplne inde.
sky59
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: 08 led 2023 12:41
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Preklad programu na STB

Příspěvek od sky59 »

Mozno zbytocne mozno nie. S tym PC som sa vytrapil viac. Kedze nie je arm ako arm, tak som v simplebuild3 musel najprv prelozit prekladac pre VU+ architekturu a potom som
urobil preklad oscamu, ten "stary kratky" Dodnes bezi bez zakopnutia. Overene casom. (pouzil som Debian pretoze Ubuntu simplebuild3 nezahral - potvrdene aj dalsimi ludmi)
Dokonca mal jeden uzivatel (vid screenshot) problem, ze mu havaroval oscamIcam. S verziou "starou kratkou" sa mu problem vyriesil. Takych su ale stovky ak nie tisice

Tato "nova dlha" verzia, s identickych zdrojakov, bezi ALE pri prepnuti na skyde niekedy spadne. Podarilo sa mi odchytit problem:

Sep 7 21:08:31 vuzero4k user.warn kernel: [ 1571.211244] Alignment trap: wc32-dvbapiau (4821) PC=0x000601d0 Instr=0xf440eaef Address=0xb6a04af8 FSR 0xa21
Sep 7 21:08:31 vuzero4k user.err kernel: [ 1571.211254] Alignment trap: not handling instruction f440eaef at [<000601d0>]
Sep 7 21:08:31 vuzero4k user.alert kernel: [ 1571.218421] Unhandled fault: alignment exception (0xa21) at 0xb6a04af8

Ako som uz napisal, tento novy preklad na STB zrejme optimalizuje na rychlost a zrejme na niektore premenne sa snazi pristupit v jednom cykle. Pokial nie su spravle alokovane v pamati
(nasobky 0, 2, 4, 8 ..) tak to presne takto zhavaruje. Vsetko nasvedcuje tomu, ze ako sa oscam umiestni v pamati pri spusteni tak bud spadne alebo funguje.

Verzie "binariek" co funguju pravdepodobne pristupuju ku premennym "bezpecnym" sposobom a to na viackrat, preto je jedno kde v pamati je oscam umiestneny. Je to ale neoptimalne.

Pokusim sa prist na to kde je problem, ale najskor to bude v zdrojakoch od oscamu, asi ten patch na icam. Preto tie stovky "binariek" co koluju, nieco funguje a nieco nie. Nieco potrebuje restart a ine nie.

A zaoberam sa s tym hlavne preto, ze lepsie je byt pripraveny ako riesit problem ked kompletne "vyskoci" na svetlo
problem.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
sky59
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: 08 led 2023 12:41
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Preklad programu na STB

Příspěvek od sky59 »

tak nakoniec sa zadarilo a nasiel som kde bol problem v zdrojovych
tvaroch pre oscamicam verzia 9 (je aj v predoslych verziach)

koli tomu som musel nainstalovat valgrind a aj gdb, vid screenshot v prilohe

chybu som opravil a prelozil som prilozeny exe file, je cca 2x dlhsi
ako kolujuce "binarky" oscamicam, je to z dovodu ze lepsie optimalizoval
na rychlost, prejavuje sa to hlavne pri prepinani skyde programov, kedy
"nezakopava" a ak aj tak iba minimalne

cize dnes je jasne, ze tie kolujuce binarky ktore sem-tam "spadnu" a treba
restartovat oscamicam je prave koli tej chybe v zdrojakoch

inak ak vylucim unik informacii tak chlapci co to urobili museli vycitat
nejaky cip a urobit reverse engineering, pretoze iba zo sledovania zbernic
by to nebolo mozne urobit, to je moj nazor, naskor je v originalnych skyde
prijimacoch alebo FPGA alebo nejaky zakaznicky obvod



kedze som nainstaloval koli hladaniu bug-u v oscamicam vsetko potrebne
k prekladom softwaru, tak som vyrobil a ako bonus prikladam hotove
subory pre VPN SoftEther

netreba ani verejnu ip, pretoze na univerzite Tsukuba bezi trvale server
na verejnej ip, ktory sa da pouzit aj ked rychlost je obmedzena, cez tento
server sa daju prepojit napr. server a klient

spustil som to na mojom VUzero4K pod VTI15, mozno zahra aj na inych armv7 neon
prijimacoch

nestaci k tomu iba tzv. "ucnovsky" pristup, treba pouzit aspon bazalne
znalosti z networking-u

tento SE pozna vsetky pouzivane protokoly, a naviac vie komunikovat aj
na urovni Layer2 TCP/IP protokolu

rychla kontrola ci to funguje je na screenshote dole, ./vpncmd konfiguracny tool
dokumentacia je na softether.org, subory prikladam




oscamicamV9_sky59.zip
valgrind.png
se.png
se1.zip
se2.zip
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
slax78
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 39
Registrován: 25 zář 2022 09:25
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Preklad programu na STB / VPN softether

Příspěvek od slax78 »

K čomu slúži ten VPN SoftEther?
Využijem ho do pomoci , keď mám server box na neverejnej IP bez otvorených portov a budem mat klient box opäť na neverejnej IP bez otvorených portov ?
sky59
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: 08 led 2023 12:41
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Preklad programu na STB / VPN softether

Příspěvek od sky59 »

Ano, pri pouziti univerzitneho serveru ktory je na verejnej ip s otvorenymi portami
Na iptv to asi nebude ale na CS by to malo s prehladom stacit

Ak ta to zaujalo, nemusis sa zacat trapit s linuxom, su tam k dispozicii programy pre windows s grafickym
rozhranim
Staci si doma prepojit dva pc na oboznamenie sa a nepotrebujes na to nic iba ich prepojit jednym lan kablom

Na jednompc spustis server a na druhom client
slax78
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Příspěvky: 39
Registrován: 25 zář 2022 09:25
Dostal poděkování: 3 poděkování

Re: Preklad programu na STB / VPN softether

Příspěvek od slax78 »

Najdem niekde FAQ ako sa stym programom pracuje ?
Ak to funguje ako opisuješ , že netreba mat na serveru a klientovi verejnú IP , tak je to bomba .
sky59
Pokročilý
Pokročilý
Příspěvky: 113
Registrován: 08 led 2023 12:41
Dal poděkování: 3 poděkování
Dostal poděkování: 2 poděkování

Re: Preklad programu na STB / VPN softether

Příspěvek od sky59 »

je okolo toho kopec dokumentacie na www.softether.org

no "bomba" to nie je vsak sa pouziva verejna IP v Japonsku :) /free s limitovanou rychlostou/

ak by si mal verejnu IP tak sa pouzije vpn1.softether.net (uz je podporovana DDNS o nic sa nestaras) ale moze sa dat aj pevna IP v tvare 63.54.22.55 a pod.

ak nemas verejnu IP iba pouzijes do konfiguracii vpn1.azure.net



1.0_vpnserver.jpg
a ak by si robil pokusy s 2mi prepojenymi PC das im pevne IP adresy a tie pouzijes do konfiguracii

EDIT: ako si napisal, "bomba" by to bola v tom, ze ziadne zariadenie by nebolo na verejnej ip,
uz ked sa vsetcia toho boja ako cert svatenej vody :)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Odpovědět

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů