nepovedena aktualizace piconek...

Sem dávať všetko o raspberry pi, orange pi a podobných - všetky linux témy, ktoré sa netýkajú priamo STB

Moderátoři: peter54, EnoSat, 9000peter

chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 23 poděkování
Dostal poděkování: 96 poděkování
Kontaktovat uživatele:

Re: nepovedena aktualizace piconek...

Příspěvek od chocholousek »

Obcas se tu treba neco resi. Nedavno jste tu chladili cpu, tak treba poradite jak ochladit cpu na Dell OptiPlex 390, mozna tento stroj nekdy nekdo videl a vi ze chlazeni je zatrest. Nastavit jde bud potichu a nebo ventilatory naplno co je hluk jak v tovarne. Mate napad sem snim chladit je treba!
Prikladam par obrazku, to ze je Ubuntu bez grafickeho gui neznamena ze nemma semo tam nejaky ten obrazek.
1 - klasicke vytizeni CPU aby se vedelo ze se nenudi...
2 - v zavislosti na vytizeni jde ruku v ruce i frekvence jader
3 - to vse vyjadreno v teplote onech ctyr jader a obavam se ze je to docela dost.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
„Nad lidskou blbostí se taky nedá zvítězit. Ale nikdy se nesmí přestat proti ní bojovat.“
— Jan Werich
9000peter
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 190 poděkování

Příspěvek od 9000peter »

Široký pojem Dell OptiPlex 390 na nete je ich viac druhov....

Záleží či máš takéto chladenie
1.jpg
alebo taketo
2.jpg
images (1).jpeg
Však vieš...

Zlaté pravidlo

Octagon sf 4008 + Samsung SPF 107H = LCD4Linux
chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Usporadani SFF, tedy vevnitr je to jako na Tvem prvnim obrazku. => download/file.php?id=2441&mode=view
„Nad lidskou blbostí se taky nedá zvítězit. Ale nikdy se nesmí přestat proti ní bojovat.“
— Jan Werich
9000peter
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 34 poděkování
Dostal poděkování: 190 poděkování

Příspěvek od 9000peter »

Je tam tento origo radiator čím by ho bolo vhodné nahradiť netuším bude to len hokus pokus podľa rozmerov čo by tam vliezlo. Je to všetko v malej bedni po kope to je základ toho tepla a hluku. Buď to nechať otvorené alebo rozober ten radiátor vyfukat od prachu a znova napastovat a zložiť čo to povie.
Však vieš...

Zlaté pravidlo

Octagon sf 4008 + Samsung SPF 107H = LCD4Linux
chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Tohle neni problem ucinnosti, ale toho jak to cele funguje. Softwarove v BIOS-u lze nastavit pouze dve moznosti bud tichy chod = male otacky nebo "naplno" coz je odhadem asi 70dB. Nic jineho neni mozne ani ovladani nekde s linuxu (to jeste proveruju). Kdyz je case zadeklovany je pri plnem zatizeni teplota CPU pres 80 stupnu, kdyz jej otevru = soucasny stav, je teplota onech max 73 - 74 max. Teoreticky by stacilo jen o neco zvysit otacky aby teplota klesla tak o 5 az 6 stupnu. Kdyz ponecham ventilator na plne otacky, mimochodem je pak slyset i pres zavrene dvere, snizi se teplota o vice nez 10 stupnu.

Kód: Vybrat vše

Fan Control Override
(Potlačení řízení ventilátoru)
Ovládá rychlost systémového ventilátoru. Tato volba je ve výchozím nastavení zakázána.
POZNÁMKA: Když je funkce povolena, ventilátor běží na plné otáčky.
— Jan Werich
slax78
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování

Příspěvek od slax78 »

Pred cca 10 rokmi keď som robil na starých mašinách ktoré mali vetrak blbo regulovaný , tak som si pod Win stiahol appku ktorá regulovala natvrdo otáčky ventilátoru bez toho čo povie bios .
Vzdy som to ťahal z stahuj.cz ale už si neviem spomenúť názov ( daky fancontrol alebo tak dako ) a ťažko povedať či bola aj pod linux distribúciu .
chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Ahoj, pokud myslis tohle => https://linux.die.net/man/8/fancontrol tak to potebuje ke spolupraci lm-sensors a problem je ze ten mi nenasel zadny fan (fanousek) a tak asi fungovat nebude. Matne si vzpominam ze jsem to pouzival kratce s nejakym duromen pred lety. Planuju vyzkous4eet tohle => https://www.cyberciti.biz/faq/controlli ... ian-linux/ snad to zabere poprosim drzet palce zatim nebyt cas.
— Jan Werich
chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Ahoj, dnes jsem se dostal "konecne" k pokusu o korekci nebo chcete-li rizeni otacek v PC DELL Optiplex 390. Bude to kratke protoze ono to funguje, ano v linuxu lze na tomto archaickem stroji ridit otacky ventilatoru. Ony jsou tam dva, jeden s oznacenim Motherboard a druhy ma oznaceni Processor. Trochu Pyrhovo vyteztvi je ze lze nastavit jen tri hodnoty, a to u kazdeho ventilatoru zvlast to je jediny rozdil oproti moznostem v BIOS-u. Bud jej lze vypnout to zaprve, druha moznost je "low speed" a treti moznost "high speed". Low speed je asi cca 1000 otacek za minutu a ono "to" jede tak nejak potichu ale chladi malo, high speed je naplno a to je asi 3200 otacek za minutu ale to uz je docela dost slyset, je to lepsi nez kdyz jedou oba ventilatory naplno ale na muj vkus porad moc hlucne.
high speed

dell_smm-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Processor Fan:   3268 RPM  (min =    0 RPM, max = 3300 RPM)
Motherboard Fan: 1156 RPM  (min =    0 RPM, max = 3100 RPM)
low speed

dell_smm-isa-0000
Adapter: ISA adapter
Processor Fan:   1614 RPM  (min =    0 RPM, max = 3300 RPM)
Motherboard Fan: 1157 RPM  (min =    0 RPM, max = 3100 RPM)
— Jan Werich
slax78
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 7 poděkování
Dostal poděkování: 16 poděkování

Příspěvek od slax78 »

robit nam picony,hrat s ventilatorom.....kde ty na to beries cas nam povedz? :01:
chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Podívej se na tento odkaz a hlavně poslední obrázek. Na obrázku jsou teploty CPU, jsou to minutové průměry při výrobě picon, ty okamžitě jsou ještě o kapének vyšší. Sečteno podtrženo velmi nerad bych po několika měsících upekl PC na výrobu piconek. Nejedná se o hru která by mne nějak extra bavila, ale o pokus nastavit sice x let starý stroj ale jediný co teď na piconky mám.
— Jan Werich
peter54
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 94 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Příspěvek od peter54 »

Názor je taký, že 70°C je pre procesor normálna teplota. Pri jej dosiahnutí sa deje škrtenie výkonu, aby už ďalej nestúpala. Potom platí, že väčší ventilátor oddiali throttling a výpočet zbehne rýchlejšie. Všetky intely sú strašní žrúti energie. Tvoj i3 2120 z roku 2011 pohltí až 65w je postavený na 32nm technike. Možno by sa dala šikovným usporiadaním znížiť náročnosť výpočtu a stálo by aj za pokus to skúsiť na SBC, napríklad odroid c4 za 80€ čo mám stojí na 12nm technike, spotrba 3w a hoci je možno pomalší som ochotný vyskúšať jeho vhodnosť.
f4t, sf8008, skylink, antiksat, 13, 16, 19, 23, 28, orange pi, rpi2b, odroid c4 🎗️🇺🇦
chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Zdravim, odpovim ale rozdelim to. Ano souhlasim ze 70°C je vlastne bezna pracovni teplota, nikdy mi take neumrel samotny procesor, moje obava je zalozena na zkusenostech se stroji za par korun. Vis ono to nestoji 2000 za tuto castku poskladam i dva stroje. Tohle reseni ma ale svoje nevyhody. Krom toho ze to musis poskladat s nekolika casti, nejvetsi nevyhoda jest ze se jedna o soucastky ktere maji svuj zenit davno za sebou a ve snaze aby mi poskladany stroj neumrel za par mesicu ale vydrzel co mozna nejdele, pak hledam nekdy i netradicni metody jak jeho zivotnost prodlouzit. Snazim se chladit, bezne ma PC dva ventilatory ja pridavam treti. Ted (poprve mam Dell a uz bylo vse seskladano v jednom) diky neschopnosti nejak kloudne nastavit ventilatory v soucasnem stroji se chystam na skript ktery by mel byt schopen prepinat mezi nizkou rychlosti a vysokou rychlosti ventilatoru dinamicky a to v zavislosti na aktualni teplote CPU. Na par vterin vysoka pak zase nizka rychlost a tak porad dokola dokud se piconky nevyrobi pac ony se po prepnuti ventilatory roztaceji na vyslednou rychlost nekolik mozna i desitek vterin a toho hodlam vyuzit. Kdyz stlacim max teplotu pod 70°C dubu mit hrozne dobry pocit ze jsem udelal maximum.
SBC priznavam bez muceni ze tohle mne (zatim) nenapadlo, pokud ma stroj 4GB RAM asi by to slo. Cele ono patlani piconek probiha v ram disku, da se to vypnout ale pak asi dojde k vyraznemu obrusovani sd carty a to neni dobry napad. Kdysi davno to jeste v zacatcich jsem piconky patlal na Duronu mel asi 800MHz cpu a cela sranda trvala vice nez den. Dnes to trva asi hodin 8 + zalohovani, takze mi vychazi ze by to trvalo neco mezi. Neco muzeme dohodnout, jen pripominam ze zbytecne do pristroje naistalujes nekolik desitek mega sw bylo by treba aby si to nekam ukladalo asi hdd to je radove par giga. Nic dalsiho treba neni. Teda vlastne je, abych neco pripravil co se bude dat premistit nekam jinam, to s urcitosti muzu pripravit.
A jeden dotaz do plena, Turbo Boost zapnout nebo ne, ja mam vypnuto aby nezvysoval rychlost CPU na max turbo bo jak se to jmenuje.
— Jan Werich
peter54
Moderátor
Moderátor
Dal poděkování: 94 poděkování
Dostal poděkování: 197 poděkování

Příspěvek od peter54 »

Mohlo by to ísť. Skúsil by som to robiť na ssd, ten je dosť rýchly, ale ani ram disk cca 2gb by nemal byť problém. Ak teda by si mal záujem.
f4t, sf8008, skylink, antiksat, 13, 16, 19, 23, 28, orange pi, rpi2b, odroid c4 🎗️🇺🇦
chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Prosim dej mi cas, ted patlam update piconek bo mne zatim nikdo neodehnal od PC, mozna proto ze je pocasi ze by psa ven nevyhnal. Behem vikendu udelam update piconek pak se vrhnem na testovani Tveho SBC. Vidim ubuntu to je dobra zprava bo budes kompilovat jen jeden maly programek.
— Jan Werich
chocholousek
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Dnes brzy rano jsem dokoncil aktualizaci piconek! Nemohu nez se pochvalit, vim ze to za mne nikdo neudela. PC Dell Optiplex 390 a jedina zmena od minule aktualizacee je ta ze jsem naistaloval deamona pro ovladani ventilatoru, rikejte si kdo chce co chce, vyplatilo se. Maximalni namerena teplota 58°C, mereni je sice ovlivneno zmenou teploty okoli ktera klesla asi o 4.5°C. Z mych zkusenosti ale vypliva ze zmena teploty CPU byt takova jen diky zmene teploty okoli nemuze.
teplo_na_piconkovem_pc-15092024.png
— Jan Werich
VTronik
Pokročilý
Pokročilý
Dal poděkování: 37 poděkování
Dostal poděkování: 28 poděkování

Příspěvek od VTronik »

Máš ode mne pochvalu. Tvůj zápal pro věc je obdivuhodný a mnoho lidí ti ho může jen tiše závidět. Na výsledcích je to rozhodně vidět a máš za to můj hluboký obdiv.
VU+Duo4KSE (OpenATV 7.3, 2TB SSD Samsung)
VU+Duo2 (OpenATV 7.3, 1TB SSD Patriot)
Skylink, T90
:01:
Odpovědět

Zpět na „Linux PC, SBC, routre“